Under 2016 tecknade tre kommunala fastighetsbolag i Uppsala ett samarbetsavtal med stiftelsen STUNS för att bedriva testbäddsverksamhet inom miljöteknikområdet. Avtalen är en del i projektet Offentlig innovationskraft för övergången till en koldioxidsnål ekonomi (CO2Off).
En hållbar arbetsmodell ska få kommunala bolag att agera testbädd åt nya miljöteknikföretag. Foto: Cecilia Larsson/imagebank.sweden.se
För att sprida ny teknik krävs kompetenta och riskvilliga beställare som är villiga att pröva nya tjänster och produkter inom energieffektivisering, energiproduktion och smarta elnät. Men ofta är samverkan mellan företag och första kund (referenskund) ett stort hinder för affärsutveckling och tillväxt. Detta är kärnan i projektet, vars primära syfte är att utveckla en hållbar arbetsmodell för att få kommunala bolag att våga agera testbädd åt nya miljöteknikföretag. ”Eftersom beställaren tar en risk måste resultatet vara till verklig nytta”, säger Simon Strandberg, projektledare vid STUNS Energi som är projektägare. STUNS står för Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle. Simon Strandberg tillägger att man arbetat länge för att få fram de tre avtalen, men också att resultatet efter drygt ett år motsvarar förväntningarna.
Enligt Simon Strandberg kan det vara lättare att engagera offentliga bolag i testbäddsverksamhet eftersom de kan se till en bred samhällsnytta och inte styras av korta avbetalningskrav. Genom att agera testbädd åt nya företag bidrar de också till kommunens näringslivsutveckling. I oktober 2016 är en handfull affärer på gång. Vilka är ännu hemligt, men Simon Strandberg avslöjar att det bland annat handlar om vindkraft och om avfuktningsteknik.
Det som skiljer detta projekt från andra testbäddsprojekt är att det i första hand är inriktat på kommersiell verifiering i verkliga miljöer. Själva tekniken är oftast redan testad i lab-miljöer. ”Många miljöteknikföretag kan sin teknik, men behöver en första kund för att kunna få grepp om beställarens behov. Det är i mötet med kunder som de kan upptäcka de verkliga behoven och därmed kunna ringa in vad som är mest intressant att lyfta i en affär”, säger Simon Strandberg.
20200351
Stuns Stift F Samv Mel Univ i U-A Näringsl O Sam
Hans Nyhlén
Stuns Stift F Samv Mel Univ i U-A Näringsl O Sam
0709 72 50 44
hans.nyhlen@stuns.se