Genom projektet LEK3 – Hållbar fastighetsanvändning genom samverkan vill Energikontor Norr få fastighetsägare, driftspersonal, förvaltare, brukare/hyresgäster och energibolag att sätta gemensamma mål för energieffektivisering.
LEK3 - hållbar fastighetsanvändning genom samverkan vill bland annat öka medvetenheten om att människor, utifrån sina olika roller, förutsättningar och utgångspunkter förhåller sig till energianvändning på olika sätt.
I projektet skapas därför samverkansgrupper som ska sätta gemensamma mål för fastigheternas energianvändning och klimatpåverkan. En del av projektet går också ut på att ta fram modeller som utgår både från parternas incitament för att spara energi – och från deras möjligheter att påverka.
LEK3 står för nyckelorden: Långsiktighet, Energiansvar, Kunskap/Kompetens/Kreativitet, vilka har identifierats som viktiga faktorer för att få till stånd ett energieffektiviseringsarbete som engagerar och involverar alla berörda aktörer i en byggnad. Arbetet bygger i första hand på erfarenheter från ett testpilotprojekt som Energikontor Norr tidigare genomfört.
Efter snart tre månader har projektet lockat 16 deltagare från två län. Förutom kommunerna Norsjö, Umeå, Åsele, Boden, Luleå och Piteå deltar energibolagen Umeå Energi, Pite Energi och Åsele Energiverk samt fastighetsägarna Stiftelsen Åselehus, Lindbäcks Fastighet AB, BRF Södra Hamnen Piteå, Bostaden AB och Sunderbyn Folkhögskola. Dessutom deltar Fastighetsägarna MittNord, Hyresgästföreningen samt landstingen i Norrbotten och Västerbotten.
Tomas Edenor är projektledare vid Energikontor Norr och han är särskilt glad över att projektet har deltagare från både små och stora kommuner och olika stora energibolag. ”Förhoppningen är att de ska inspireras och lära av varandra”, säger Tomas.
”För att överbrygga energieffektivitetsgapet mellan fastighetsägare, driftpersonal och boende måste vi arbeta både med tekniska lösningar och människors beteende”, säger han och nämner som exempel att Umeå Energi:s system för att hyra ut solceller borde kunna inspirera andra.
Ett delmål är att alla byggnader som ingår i projektet ska sänka sin energianvändning med minst 15 procent under projektets tre år. Ett annat delmål är att energibolagen ska utveckla minst tre nya energitjänster/affärsmodeller.
Tomas Edenors tips är att några av dem kommer att handla om solenergi, bättre utvecklade serviceavtal och mer kundanpassade prismodeller för fjärrvärme.
LEK3:s deltagare träffades för första gången under en tvådagars kick-off på Pite Havsbad 1-2 november 2016. Även om projektet formellt är igång är det fortfarande möjligt för fler fastighetsägare, kommuner och energibolag att ansluta sig.
20200913
Energikontor Norr AB
Marie Holmgren
Energikontor Norr AB
0703 35 07 03
marie@energikontornorr.se
Projektets webbplats