Fastighetsnätverk och avtal mellan energibolag och fastighetsägare kan vara ett sätt att främja energieffektivisering. Ett djupare samarbete mellan fjärrvärmebranschen och dess kunder är en drivkraft för att få en ökad kunskap och insikt och på så sätt kunna arbeta för en samverkan som gynnar samtliga parter. Flera fastighetsbolag överväger nu att byta ut sin installerade fjärrvärme och investera i egna värmepumplösningar.
Det är en stor investering att bygga en ny värmeproduktionsanläggning. Den ska fungera under lång tid, och under åren kan villkoren för bland annat efterfrågan på värme komma att ändras. Det kan också komma ut nya anläggningar på marknaden, bättre lämpade för de nya förutsättningarna. Därför är det viktigt att en dialog förs mellan berörda parter för att komma fram till lämpliga helhetslösningar som gynnar det sammansatta energisystemet av värmeproducenter och användare.
Det finns idag en stor efterfrågan på affärsmodeller som ger en kostnadseffektiv energieffektivisering. Därför finns det skäl för fjärrvärmeföretag att bygga förtroendefulla relationer genom att kommunicera med externa parter om energieffektivisering.
Förstudien Koldioxidsnål region genom ökad samverkan mellan energibolag och fastighetsbolag ska visa hur ökat kundinflytande och ökad samverkan mellan fastighetsägare och fjärrvärmeleverantör kan bidra till utvecklingen för en resurseffektiv och hållbar region.
Förstudiens målgrupp är:
Förstudien förväntas visa på åtgärder för fjärrvärmeleverantör och fastighetsbolag som leder till en win-win situation med minskade kostnader och minskad miljöpåverkan för det gemensamma energisystemet.
På längre sikt finns en förhoppning att förstudien ska leda till ett genomförandeprojekt med implementering och demonstration av de åtgärder som framkommer.
För mer information om Förstudien Koldioxidsnål region genom ökad samverkan mellan energibolag och fastighetsbolag, kontakta projektledaren. Om du vill ta del av projektbeslutet i sin helhet, kontakta någon av oss i Klimatsynk.
20201487
Linköpings Universitet
Louise Ödlund
Linköpings Universitet
0734 - 602 622
louise.odlund@liu.se