Projektet Utveckling BioDriv Öst vill förbättra samverkan och kunskapsutbytet mellan offentliga aktörer, näringsliv och forskning inom området förnybara drivmedel.
Utveckling BioDriv Öst vill förbättra samverkan och kunskapsutbytet mellan aktörer Östra Mellansverige.
Andelen förnybara drivmedel i transportsektorn ökar. En orsak till detta är låginblandningen av förnybart i fossila drivmedel. Omställning till helt förnybara alternativ och alternativa tekniker behöver därför växlas upp för att nå en fossilberoende fordonsflotta år 2030.
Statistik över nyregistreringar av personbilar i Östra Mellansverigeregionen och Stockholm visar att antalet fossila fordon ökar snabbare än de förnybara alternativen. Det är även tydligt att de förnybara alternativen till stor del konkurrerar med och ersätter varandra istället för det fossila.
Projektet Utveckling BioDriv Öst vill bygga vidare på en befintlig storregional plattform för samverkan inom området hållbara transporter. Denna plattform ska såväl regioner, länsstyrelser och kommuner kunna använda och ansluta sitt redan utförda arbetet till. På detta sätt kan transportutmaningen i regionen bemötas på ett effektivt sätt som gör att anslutna verksamheter får en kortare startsträcka.
Plattformen bygger delvis på kunskap från förstudieprojektet Fossilfria resor och transporter i ÖMS som kartlagt vilka aktiviteter som efterfrågas av regionens aktörer. Kartläggningen visade att de flesta tillfrågade aktörer efterfrågar satsningar för att fordon ska kunna drivas med fossilfria drivmedel.
Biogas Öst har sedan 2008 arbetat med biogasutveckling i Östra Mellansverige och i Stockholms län. Därigenom har Biogas Öst byggt upp en stor kompetens om alternativa drivmedel, lätta och tunga fordon, upphandling, teknik och drivlinor, styrmedel samt finansieringsmöjligheter.
Projektets ska bygga upp en långsiktig storregional kunskapsresurs och plattform för samverkan kring fossiloberoende transporter. Syftet med detta är att öka omställningstakten till en fossiloberoende fordonsflotta i Uppsala, Stockholm, Västmanland, Södermanland, Örebro och Östergötlands län. Ytterligare ett syfte är att offentliga och privata aktörer i dessa regioner ska ha uppnått offensiva mål om fossilfrihet och vara föredömen i omställningen till en fossiloberoende fordonsflotta 2030.
Kunskapsresursen/plattformen ska baseras på de resultat som framkommit i tidigare förstudier inom regionalfonden inom området hållbara transporter. Genom ett antal nätverksträffar och workshops med relevanta aktörer kommer projektet att identifiera samt vidareutveckla de aktiviteter som gagnar regionen bäst. Individuella möten kommer även att ske med olika nyckelaktörer för att utveckla den nya samverkansplattformen på bästa sätt.
Ett nära samarbete planeras med projekten FETÖMS och Regional strategi för omställning till hållbara transporter i Östergötland då Biogas Öst även är aktivt involverad i dessa projekt.
Den primära målgruppen är deltagande offentliga organisationer samt övriga offentliga organisationer i Uppsala, Västmanland, Södermanlands, Örebro, Östergötlands och Stockholms län. Sekundära målgrupper är bland annat små och medelstora företag i de aktuella länen.
För mer information läs projektbeslutet eller kontakta ansvarig projektledare.
20201329
Biogas Öst AB
Björn Isaksson
Biogas Öst AB
0733 97 06 25
bjorn.isaksson@biogasost.se; beatrice.torgnyson@biogasost.se