Med en välutbyggd infrastruktur för laddning längs landsvägar och i tätort vill Stolpe in för Stad och Land Mellersta Norrland underlätta övergången till en fossilfri transportsektor. Projektet vill också bidra till att det skapas sysselsättning under såväl installationsfasen som vid drift- och underhållsfasen. Förhoppningsvis leder det till ett tryggt och hållbart resande med laddbara bilar och att fler väljer elbil när de ska köpa ny bil.
Efterfrågan på en utökad laddinfrastruktur ökar, såväl regionalt som från besöksnäringen. I Jämtland och Västernorrland är besöksnäringen en viktig del av det regionala näringslivet. År 2015 stod Norge för mer än hälften av de utländska besökarna och önskemål om ökade möjligheter till laddning på destinationen har börjat strömma in. En väl utvecklad laddinfrastruktur kommer troligtvis vara en vara en viktig faktor för länens attraktivitet för såväl företagare som invånare och besökare.
Ett övergripande syfte för projektet är att lägga grunden för, och bidra till, att sprida en relativt ny teknik i form av laddstationer och laddbara bilar.
Övergripande mål för Stolpe in för Stad och Land i Mellersta Norrland är att små och medelstora företag i Mellersta Norrland har ersatt fossila drivmedel med el och ökat energieffektiviteten. Projektmålet är att förbättrade förutsättningar för laddbara bilar gör att fler små och medelstora företag i Mellersta Norrland kan dra nytta av elbilsutvecklingen genom effektivare transporter. På så sätt kan de även locka kunder genom att erbjuda laddning eller erbjuda laddrelaterade tjänster.
Ett antal delmål är även uppsatta:
Projektets primära målgrupp är små och medelstora företag och offentlig verksamhet som har potential att förbättra energihushållningen. I synnerhet företag och verksamheter med större bilflottor med intresse av att installera laddstationer för den egna verksamheten.
Stolpe in för Stad och Land i Mellersta Norrland förväntas ha positiva effekter på en rad miljömål. Dels direkt, i och med minskad förbrukning av fossila bränslen och minskat utsläpp av koldioxid, partiklar, övergödande och försurande ämnen. Men även indirekt då det bidrar till det för Jämtland viktiga miljömålet ”storslagen fjällmiljö” och Västernorrlands insatser för att medborgarna i större grad ska ta del av naturupplevelser.
För mer information om Stolpe in för Stad och Land Mellersta Norrland, kontakta projektledaren. Om du vill ta del av projektbeslutet i sin helhet, kontakta någon av oss i Klimatsynk.
20201718
Biofuel Region Bfr AB
Johan Lagrelius
Biofuel Region Bfr AB
070-345 25 56
johan.lagrelius@biofuelregion.se
Projektets webbplats