Befolkningsmängden i Kalmar har ökat de senaste åren, något som gett effekter på trafiksystemet. Det gäller både bil- och tågtrafik. I och med det nya campus som planeras kommer det innebära ytterligare trafik i innerstaden. Det i sin tur kommer leda till ökat buller samt ökat koldioxidutsläpp. Förstudien Kalmar C 2.0 vill hitta en helhetslösning för den samlade miljö- och klimatpåverkan.
Den ökade tågtrafiken och den ökade biltrafiken innebär logistiska utmaningar i Kalmar. Det leder inte bara till ökade utsläpp av fossil koldioxid och ökat buller, utan försvårar även tillgängligheten mellan stadens olika delar och möjligheten att nå resecentrum från angränsande kommuner blir begränsad. För att stärka tillväxt och utveckling mot en gemensam arbetsmarknadsregion i sydöstra Sverige är Kalmar centralstation en avgörande faktor.
I ett tidigare skede har Kalmar kommun tagit fram en åtgärdsstudie för att bestämma vilken plats en ny centralstation skulle kunna ligga på. Studien har sedan legat till grund för ansökan om medfinansiering för det fortsatta arbetet med förstudien Kalmar C 2.0.
Förstudiens syfte är att, genom utvecklingen av Kalmars nya centralstation, öka attraktionskraften och tillgängligheten för aktörer inom sydöstra Sveriges arbetsmarknad.
Den primära målgruppen för förstudien är främst förtroendevalda i Kalmar län. Då förstudien kommer ha betydelse för kommande transportplanering på regional och nationell nivå anses även Regionförbundet i Kalmar län, Region Kalmar län och Trafikverket som primära målgrupper.
Förstudien förväntas svara på följande frågor:
20201940
Kalmar kommun
Robert Dahlström
Kalmar kommun
0480-45 35 41
robert.dahlstrom@kalmar.se