Kalmar kommun står inför en stor utmaning år 2020, då nybyggnationen av Linnéuniversitet står klart. Det kommer innebära en stor förändring av stadsbilden och blir en logistisk utmaning för både Kalmar kommun och Linnéuniversitetet som arbetsgivare.
Projektet Hållbara resval Kalmar Linnéuniversitet vill öka andelen hållbara resor till och från Kalmars stadskärna. Det ska ske genom arbete med en beteendeförändring hos målgrupperna, så kallad Mobility Management och Nudging.
Idag är universitetets verksamhet utspridd på 18 adresser över hela Kalmar, men nu ska alla samlas på Universitetskajen. 800 universitetsanställda och cirka 6 000 helårsstudenter kommer att hålla till under samma tak. Ett resultat av denna samlokalisering är att antalet dagspendlare in till centrala Kalmar fördubblas från dagens 5 000 till drygt 10 000. Erfarenheter från tidigare arbeten för hållbara transporter inom Kalmars län har visat att endast förbättrade fysiska förutsättningar inte räcker till för att ändra invanda beteenden. Det krävs en kombination av strategisk planering och uppmärksammade informationskampanjer för att få invånarna att ställa om.
Projektet syftar till att underlätta övergången till en koldioxidsnål ekonomi inom transportsektorn i Kalmars län. På lång sikt är målet är att alla persontransporter till och från stadskärnan i Kalmar och Linnéuniversitetets nya lokaler på Universitetskajen ska vara fossilbränslefria år 2030.
Projektets primära målgrupp är alla resande till och från centrala Kalmar, med fokus på arbetspendling samt studenter, medarbetare och besökare till Linnéuniversitetets nya lokaler på Universitetskajen. Den sekundära målgruppen är kommuner i regionen samt andra arbetsgivare på Kvarnholmen.
Projektet förväntas bland annat:
För mer information om Hållbara resval Kalmar Linnéuniversitet, kontakta projektledaren. Om du vill ta del av projektbeslutet i sin helhet, kontakta någon av oss i Klimatsynk.
20201933
Kalmar kommun
Lisa Dahlström
Kalmar kommun
0480-45 40 36
lisa.dahlstrom@kalmar.se