Den snabba tekniska utvecklingen kring flytande metan har gjort det lönsamt att använda metan som bränsle. Särskilt inom sjöfarten.
Med flytande biogas kan Gotlandsfärjan bli mer hållbar. Karl Melander /imagebank.sweden.se
Flytande metan kan bestå av naturgas (LNG) eller biogas (LBG) eller en blandning av båda två. Utsläppen från LNG är betydligt lägre än från både tjockolja och marin diesel men bara LBG är förnybart. I regionen Småland och Öarna finns en stor outnyttjad biogaspotential vilket gör alternativet LBG intressant. Dessutom ökar intresset för LNG-färjor och terminaler överallt i Östersjön.
Förstudieprojektet Flytande biogas till land och till sjöss ska utreda möjligheterna kring att erbjuda förnybara drivmedelsalternativ till tunga fordon och fartyg samt identifiera biogaspotentialen som finns i regionen och förvätska den till flytande metan (LBG).
Syftet är att undersöka förutsättningarna för att skriva en projektansökan med målet att bygga en terminal för flytande gas i regionen med tillhörande infrastruktur och marknad.
Förstudieprojektet ska i ett första steg utreda och identifiera om det finns en marknad för gasen. Detta ska ske genom flera delstudier undersöka marknaden för kunder, priser, volymer och logistik, teknik, terminalleverantörer samt produktionspotential.
För mer information kontakta ansvarig projektledare och läs projektbeslutet.
20201223
Energikontor Sydost AB
Hannele Johansson
Energikontor Sydost AB
0734 19 91 81
hannele.johansson@energikontorsydost.se