Projektet Färdigutveckling av konceptet Områdesvärdar är en förstudie som ska skapa förutsättningar för ett genomförandeprojekt där funktionen med områdesvärdar testas och utvärderas.
Idén är en tjänst som kopplar ihop olika funktioner i Sofielund och några exempel är grönyteskötsel, trivselfunktioner, samlastning, skräpplockning, avfall/återvinning, vaktmästarfunktioner, kontaktpersoner mellan fastighetsägare och de boende
Förändringen till ett mer resurseffektivt och mindre klimatbelastande samhälle är en nödvändig utmaning för Sverige. I Malmö behövs fler tester av innovativa idéer liksom samarbeten över gränserna och ökat utbyte med aktörer inom staden och region Skåne-Blekinge.
Stadsdelen Sofielund är ett nav för nya idéer och det finns en potential för etablering och användning av förnybar energi, energieffektivisering och en minskad miljöbelastning från transportsektorn. Sofielund är ett av 14 områden som regeringen pekat ut som särskilt viktig att utveckla och ett av polisens utpekade utsatta områden.
I förstudien kommer samlad erfarenhet från de lokala aktörerna, staden och beslutsfattare användas för att förbereda projektet med områdesvärdsfunktion. Detta ur ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt perspektiv.
Förstudien syftar till att svara på ett antal frågor, bland annat:
Den primära målgruppen för ett genomförandeprojekt är bred och gruppen består av aktörer i Sofielund:
I den sekundära målgruppen ingår:
Förstudien Färdigutveckling av konceptet Områdesvärdar ska skapa förutsättningar för ett genomförandeprojekt där funktionen med områdesvärdar prövas och utvärderas.
Tanken är att områdesvärdar ska bli en ny funktion som uppfyller miljömässiga och ekonomiska syften samt ökar trygghet, trivsel för de boende och förhoppningsvis ökad sysselsättning. Funktionen med områdesvärdar ska kunna skalas upp och användas i andra stadsdelar och städer.
För mer information om Färdigutveckling av konceptet Områdesvärdar, kontakta projektledaren. Om du vill ta del av projektbeslutet i sin helhet, kontakta någon av oss i Klimatsynk.
20201399
Malmö kommun
Anna Lindblad
Malmö kommun
070 834 18 77
anna.lindblad@malmo.se