Projektet Biogas from biomethanation of syngas ska vidareutveckla en innovativ metod för att producera biogas av biomassa och avfall. Målet är att kommersialisera metoden för att växla upp biogasproduktionen i Sverige.
En ny metod kan skapa biodrivmedel av biomassa och avfall.
I Sverige produceras cirka 1,2 terawattimmar fordonsbränsle i form av biogas varje år. Biogas som fordonsbränsle har kommersialiserats på ett bra sätt utifrån existerande tillgång på gas och anläggningar. En vidareutveckling av biogasmarknaden är dock begränsad eftersom det finns en ändlig mängd organiskt avfall (och biogasmackar såklart). För att råda bot på dessa begränsningar har nya metoder för att generera biogas utvecklats. Metoderna bygger på omvandlingsprocesser av annan biomassa och avfall till metangas och därefter biodrivmedel. I regionen Sundsvall-Härnösand växer även intresset för metan som biogas.
Den vanligaste metoden för att skapa biogas till fordon är genom ”rötning” som omvandlar organiskt material till biogas. Begränsningen är dock att det är svårt eller nästintill omöjligt att behandla mer komplexa substanser såsom lignocellulosa och avfall som plast och gummi. De två sistnämnda är material som det ofta är svårt att inkludera i ett cirkulärt flöde. Förgasning däremot är en metod med möjligheter att höja kvaliteten och värdet på råvaror. Förgasning av biomassa är därför en bra omvandlingsmetod för alla typer av biomassa och avfall. I stort sett oberoende av komplexitet. Det är mot denna bakgrund projektet får sin drivkraft med visionen att kunna ge ett betydande bidrag till det nationella målet: "Fossilfri Fordonstrafik 2030".
Projektets syfte är att öka biogasproduktionen (CH4) från organiskt avfall i regionen och i Sverige från 1,2 TWh till 10 TWh/ år. Projektet vill även kommersialisera förgasning av skogs- och industriella biomassarester så att 70 TWh/år av biogas (CH4) kan produceras i Sverige och i regionen. Detta för att fullt ut möta den inhemska efterfrågan på gas/bränsle inom transportsektorn.
Projektet genomförs av "Bioenergy Research Group"/FSCN vid Mittuniversitetet i samarbete med "Energy and Environment Department" vid Chalmers tekniska högskola. Tillsammans med deras samarbetspartners ska en matematisk modell för biomassa till metanproduktion utvecklas. Forskningsgrupperna ska även publicera minst fem tidskriftspublikationer där metodens potential diskuteras. Vid projektets avslut ska partnerna ha förprojekterat två biogasanläggningar – en för Härnösand och en för Sundsvall. En patentansökan ska även skickas in som en del av kommersialiseringsprocessen.
Projektets målgrupper är:
Artikel om projektet "8,7 miljoner kronor till forskning om biogas", Mittuniversitetet 2017/06/22
Mer om Svenskt förgasningscentrum, Luleå Tekniska Universitet
Mer om regeringens satsning på Fossilfria transporter och resor
Mer om Bioenergy Research Group/FSCN, Mittuniversitetet
Mer om Centre for Indirect Gasification of Biomass, CIGB, Chalmers tekniska högskola
20201371
Mittuniversitetet
Wennan Zhang
Mittuniversitetet
0725 81 86 39
wennan.zhang@miun.se