Förstudieprojektet Åk tåg - Viktigt perspektiv för Näringslivsutveckling och Miljöpåverkan ska skapa en nulägesbild av inställningen till tågåkande bland resenärer i sydöstra Sverige, liksom hur attityder och beteenden ser ut bland Kalmarregionens företagare vad gäller att nyttja tåg som transportmedel i tjänsten.
Foto: Melker Dahlstrand/imagebank.sweden.se
Förstudieprojektet Åk tåg - Viktigt perspektiv för Näringslivsutveckling och Miljöpåverkan ska utröna förutsättningarna för ett större genomförandeprojekt samt klargöra vem som bör äga ett kommande genomförandeprojekt. Målet är att omsätta de bästa och mest realiserbara förslagen som inkommit under förstudien i konkreta åtgärder för att göra tågåkandet mer attraktivt och bidra till ett mer klimatsmart resande.
I ett framtida genomförandeprojekt är ambitionen att bygga vidare på det underlag som har inkommit under förstudien. Förhoppningsvis har det då skapats en god nulägesbild av hur resenärer i sydöstra Sverige upplever att tåginfrastrukturen fungerar och vilka förbättringsförslag de skulle vilja se genomförda för att de skulle välja alternativet tåg i än större utsträckning.
Målet är att omsätta de bästa och mest realiserbara förslagen som inkommit under förstudien i konkreta åtgärder för att göra tågåkandet mer attraktivt och bidra till ett mer klimatsmart resande.
Förstudiens primära målgrupp är aktörer i Kalmar kommuns arbetsmarknadsregion (kommunens och regionens närliggande företag), som via aktuell förstudie åter ska få upp ögonen för tågresande som det naturliga transportvalet och på sikt återfå förtroendet för ett skadat varumärke. Den andra primära målgruppen är regionens tågresenärer som ges möjlighet att tycka till och dela med sig av sina attityder och beteenden kopplat till tåg som transportmedel.
Det förväntade resultatet efter genomförd förstudie är att projektgruppen har underlag att ta ett gemensamt beslut om och hur man går vidare med ett genomförandeprojekt. Efter avslutad förstudie ska ett betydande antal av Kalmars företag ha deltagit i diskussioner gällande generella attityder och förbättringsmöjligheter för tåginfrastrukturen.
20200981
Kalmar kommun
Thomas Davidsson
Kalmar kommun
0738 21 88 88
thomas.davidsson@kalmar.se