Rennäringen står för en stor andel av de fossilbränsleutsläpp som sker på och kring högfjället. Dels via de fordon som används på mark, så som motorcyklar och snöskotrar, samt helikoptrar som används för att lokalisera och driva renarna i rätt riktning.
Projektet Test av ny teknik inom den dagliga renskötseln för att minska miljöpåverkan och öka lönsamheten vill, som namnet antyder, hitta lösningar på den miljöpåverkan som sker genom ny teknik.
Det har gjorts försök att lokalisera renar med hjälp av drönare, men traditionell kamerateknik räcker inte riktigt till. Men i och med att infraröd teknik nu blir allt mer lättillgänglig och lättviktig finns potential i ett ändrat arbetssätt som kan minska användandet av fossila bränslen. Tidigare har renskötarna tvingats åka långa omvägar för att kunna ta sig upp och ner från fjället där de betraktar renarna. Användning av drönare med infraröd teknik för att kunna lokalisera renarna, bedöms kunna spara timmar med motorcykel varje dag och därmed minska klimatpåverkan.
Primära målgrupper är rennäringsföretag i samebyarna. Sekundära målgrupper är företagare i närliggande branscher med frigående betesdjur.
Efter projektets avslut förväntas de nya arbetssätten visa på en möjlighet till minskad användning av fossila bränslen inom renskötseln, samt en ökad lönsamhet för företagen. Genom en ökad lönsamhet och utvecklandet av nya tjänster kan arbetstillfällen skapas som gynnar invånarna i regionen.
På längre sikt förväntas de nya arbetssätten även leda till effektivisering hos företagen. Om antalet körda kilometer minskar så möjliggörs användandet av alternativa förnybara drivmedel.
För mer information om Test av ny teknik inom den dagliga renskötseln för att minska miljöpåverkan och öka lönsamheten, kontakta projektledaren. Om du vill ta del av projektbeslutet i sin helhet, kontakta någon av oss i Klimatsynk.
20201879
Torsta AB
Karl Komstedt
Torsta AB
0640-188 27
karl.komstedt@torsta.se