Solel har en mycket stor potential som energikälla och är en av flera komponenter som kan bidra till ett fossilfritt Sverige. Men solel är inte bara viktigt utifrån ett energi- och klimatperspektiv - branschens uppväxling innebär också fler arbetstillfällen.
Framtidens solel i Östra Mellansverige arbetar för ökade investeringar i solel.
Under 2012 jobbade cirka 615 personer i den svenska solcellsbranschen. Det har försvunnit en hel del arbetstillfällen på grund av den starka konkurrensen i modulproduktionen, men å andra sidan har det tillkommit ett antal företag som säljer och monterar solceller. Detta är ett direkt resultat av den ökade efterfrågan på solceller på marknaden. Detta kan dock ställas i relation till Tyskland där inte mindre än 130 000 personer är verksamma inom solelsbranschen. Enligt en undersökning som LRF genomfört visar dock att en omställning till förnybar energi i Sverige skulle kunna leda till att cirka 10 000 nya arbetstillfällen skapas, varav vissa då skulle uppstå inom solel.
En orsak till detta är att solceller blivit mycket billigare de senaste åren. Detta innebär en ökad efterfrågan vilket skapar jobb hos installatörer men möjliggör också nya produkter och tjänster på marknaden. Detta innebär också att lönsamheten i solelproduktion idag är en helt annan än för några år sedan.
Lantbruk har ofta lämpliga tak för solelproduktion och dessutom en hög egen förbrukning av el. I denna bransch har vi också sett en mycket positiv utveckling av investeringar i solel. Slutligen kan hållbarhetsaspekter, såsom användning av solel, användas i marknadsföringen gentemot miljömedvetna konsumenter och då även stärka det egna varumärket. Det finns sålunda många skäl till att företag ska satsa på solel.
Det finns högt uppsatta mål, internationellt och nationellt, om att minska utsläppen av växthusgaser. För att dessa mål ska kunna realiseras krävs stora insatser inom offentlig sektor, näringsliv och allmänhet. Vad gäller just företag så ser vi en trend där hållbarhetsfrågorna blir allt viktigare i deras strategiska planering, det vill säga hållbarhetstanken är inte primärt en kostnad utan skapar istället möjligheter till nya affärer och därmed också en ökad lönsamhet.
Projektets syfte är att markant öka investeringstakten i solel i små och medelstora företag i Östra Mellansverige och därmed bidra till minskade koldioxidutsläpp och ökad konkurrenskraft för näringslivet.
20200170
Länsstyrelsen i Östergötlands län
Ranko Simic
Länsstyrelsen i Östergötlands län
010 223 52 97
ranko.simic@lansstyrelsen.se
Projektets webbplats