För att nå målet om ett helt förnybart elsystem till år 2040 behöver vi främja små och medelstora företags investeringar i de energikällor som för oss dit. Solel är inte bara ett sätt att minska elkostnader för företag och privatpersoner, den ökade efterfrågan har dessutom genererat en stor del nya arbetstillfällen. Projektet Framtidens Solel i Östra Mellansverige fas 2 vill nu ta detta till nästa nivå genom att sprida kunskap och visa på nyttorna med solceller.
Sverige är ett relativt glesbefolkat land, med goda tillgångar till bioenergi, vattenkraft och vindkraft. Inte minst lämpar sig vårt kyliga klimat utmärkt för solceller. Vi befinner oss just nu i en omställningsfas mot ett fossilfritt samhälle. Som en del i det genomförs riktade insatser mot ett 100 procent förnybart energisystem. På uppdrag av regeringen har Energimyndigheten tagit fram en strategi för ökad utbyggnad av solel. Solel kan skapa effekttoppar i verksamheter och göra små och medelstora företag miljövänligare, investeringen är dessutom ofta långsiktigt lönsam i och med de sjunkande priserna.
Projektets mål är att främja investeringar i solel bland små och medelstora företag genom att öka kunskapen om marknaden. Det finns även två delmål presenterade:
Den primära målgruppen är små och medelstora företag i Östra Mellansverige som vill växa genom att satsa på solel som affärsidé. Även de som vill öka sin konkurrensförmåga genom att minska sin elkostnad, eller satsa på solel som en del i marknadsföringen, alternativt som varumärkesbyggande insats.
Vid avslutat projekt förväntas:
För mer information om Framtidens Solel i Östra Mellansverige fas 2, kontakta projektledaren. Om du vill ta del av projektbeslutet i sin helhet, kontakta någon av oss i Klimatsynk.
20201885
Länsstyrelsen i Östergötlands län
Ranko Simic
Länsstyrelsen i Östergötlands län
010-223 52 97
ranko.simic@lansstyrelsen.se