Projektet Arctic Solar - Solel i norra Sverige vill öka små och medelstora företags investeringstakt i solel. Detta ska i sin tur leda till minskade utsläpp av koldioxid och ökad konkurrenskraft.
Projektet vill öka investeringstakten i solel i Övre Norrland.
Förnybar energi tillhör den marknad som idag växer snabbast. Solenergi är den förnybara energiform som leder utvecklingen med tillväxtsiffror på runt 40–50 procent per år globalt. Solcellerna har under se senaste åren blivit mer effektiva och kan producera mer el på kortare tid. Tidigare kopplades den primära användningen av solceller till fritidshus och husvagnar via fristående system. Nu är solceller i större omfattning nätanslutna system på fastigheter och byggnadsintegrerade system på fasader, tak och balkonger. Men intresset för solenergi bland traditionella kraftbolag är avvaktande vilket gjort att nya aktörer leder utvecklingen av marknaden. Det finns en stor potential och möjligheter för solel i Sverige. Solförhållandena i Sverige är på många håll lika goda som i norra Tyskland och med fortsatta kostnadsminskningar finns en god utvecklingsmöjlighet för solceller i Sverige, inte minst på befintliga takytor. Enligt Energimyndighetens nya solelstrategi förväntas solcellsbranschen i Sverige sysselsätta närmare 2000 personer på heltid 2020.
Solenergi är ett relativt outvecklat område i Övre Norrland. Här finns få installerade anläggningar och endast ett fåtal lokala leverantörer som erbjuder solceller. Det finns även en utbredd skepsis mot hur solenergisystem ska fungera under de mörka månaderna och i samband med snö. Kusten vid Piteå och Luleå har 2200 soltimmar per år. Det lokala energibolaget PiteEnergi är föregångare i regionen och valde tidigt att satsa på solenergi som en del av sitt affärserbjudande. Innan utgången av 2017 kommer bolaget förfoga över tre solelinstallationer: trackingsystem, takmonterat och bifacial. Forskning som PiteEnergi har gjort tillsammans med Luleå tekniska universitet och det norska forskningsinstitutet Norut, visar att snö och kyla ökar produktionseffektiviteten, tvärt emot vad skeptikerna tror. Med PiteEnergis arbete som grund finns goda förutsättningar att bygga en marknad för solenergi i norra Sverige.
Det är mot denna bakgrund projektet Arctic Solar - Solel i norra Sverige fått sin drivkraft. Projektet kommer att drivas av en projektledare och affärsutvecklare med hemvist vid Piteå Science Park på Universitetsområdet i Piteå.
Projektet Arctic Solar - Solel i norra Sverige ska genom företagsbesök, seminarier, workshops och erfarenhetsutbyte med företag, forskare och offentliga aktörer öka investeringstakten i solel i Norrbottens små och stora företag. Aktiviteterna kommer att förläggas till flera orter i länet för att på bästa sätt nå ut till lokala företag och intressenter. Projektet kommer aktivt att söka samarbeten och samarrangemang med kommuner, företag och/eller energibolag lokalt på platserna. Projektets syfte är att genom konkreta insatser gentemot företag och andra aktörer bidra till ökad investeringstakt i solel i små och medelstora företag i Norrbotten och därigenom också stärka deras konkurrenskraft.
Projektets målgrupper är:
Piteå Science Park, 15 juni 2017 http://www.piteasciencepark.se/pitea-science-park-beviljas-20-miljoner-till-innovationsprojekt/
Norrbottens affärer, 21 mars 2017 http://www.norrbottensaffarer.se/nyheter/miljonregn-over-projekt-nm4497705.aspx
20201298
Piteå Science Park AB
Anna Mård
Piteå Science Park AB
0705 80 85 70
anna.mard@piteasciencepark.se