Här hittar du artiklar om projektens resultat samt artiklar, intervjuer och webbföreläsningar inom området koldioxidsnål ekonomi.
Digitala projektledarträffar
De två sista projektledarträffarna hölls via Zoom i november och december. Fokus för träffarna var långsiktiga resultat och hur projekten kan bidra till en verklig strukturförändring.
Vid ett webbinarium den 20 oktober presenterade Klimatsynks projekt Arctic Solar sina erfarenheter och resultat. Projektet handlar om solenergi i arktiska förhållanden.
Den 15 september, var det dags för konferensen Industrial Efficiency 2020 – Decarbonize Industry. Klimatsynk deltog med ett side-event From grammes to tons – taking results from the lab to the factory floor
De ändrade förutsättningarna under våren 2020 medförde att Klimatsynk fick anordna vårens projektledarträffar digitalt i stället för på olika platser i landet. Projekten träffades i inom sina områden för diskussioner om metoder och erfarenheter. Träffarna inleddes med en inspirationsföreläsning kopplad till ett av projekten för att ge en inblick i utvecklingen på området. Det var dock inte möjligt att genomföra en träff för Hållbara transportalternativ.
Höstens projektledarträff (21-22 oktober, Scandic Foresta, Lidingö) samlade alla projektledare från regionalfondsprojekt i tematiskt mål 4, övergången till en koldioxidsnål ekonomi.
En utmaning som många av våra projekt delar är hur man tar hand om, implementerar, sprider och skalar upp resultat. Vid Klimatsynks seminarium om långsiktiga resultat och ägarskap delade Christina Johannesson, Cajalma AB med sig av erfarenheter kring hur projektledare kan skapa förändring och långsiktiga resultat, och hur ägarskap kan stärkas.
För att ställa om till en hållbar bioekonomi behöver vi utveckla nya, koldioxidsnåla material. Hittills har det varit svårt att kommersialisera dessa på grund av att innovativa idéer som experimenteras fram i liten skala har svårt att ta sig ut på en marknad som ställer krav på fullskalig produktionskapacitet direkt. I projektet Wargön Innovation arbetar man för att ändra på det där. Det har bland annat resulterat i en demonstrationsmiljö för biobaserade materialinnovationer och – i gitarrer som tillverkats av gamla jeans.
Långa pendlingsavstånd, svårigheter för handeln att nå kunder som saknar bil och den starka bilnormen är bara några av frågorna som Karlstad kommun ville komma åt med projektet Hållbart resande i ett växande Värmland. Tack vare god samverkan med offentliga och privata aktörer har det nu resulterat i en innovationsprocess kring en pendlarbuss, nya samhällsplaneringsverktyg och hemleveranser av julgranar – via cykel.
Västsvenska Kemi- och Materialklustret hjälper regionens industrier att påskynda omställningen från fossil- till biobaserad tillverkning. Genom projektet Match har man skapat en samverkansplattform för långsiktigt hållbar tillväxt. Det har redan resulterat i etableringen av en ny KY-utbildning och en säkrad finansiering för de kommande tio åren.
Under två intensiva veckor i april genomfördes sex projektledarträffar i hela landet, från Malmö till Luleå. Projekten träffades i respektive projektportföljer för att ge tillfälle till fördjupade diskussioner om metoder och erfarenheter med liknande projekt. I samband med träffarna anordnades studiebesök med koppling till omställningsarbetet, alltifrån kajodling till lådcykeluthyrning och forskningssolpark.
Gröna kedjehus, effektivisering av vindkraft och sociala innovationer. När Energikontor Norr med projektet Gröna energiinvesteringar efterlyste hållbara klimat- och energilösningar dröjde det inte länge innan affärsidéerna trillade in. Vad som också dök upp? Insikten om att man behövde bli bättre på affärsutveckling.
Tinder-annonsering, infärgade cykelstråk och ett A-lag i innebandy som cyklar in på planen. Kan det vara ett sätt att knuffa människor mot ett mer hållbart resande? I projektet Knuffa resan rätt har de gjort just det och lärt sig mycket under resans gång.
Det är möjligt och lönsamt att växla till klimatsmart! Det blir tydligt när sex projekt representerades på konferensen ”En dag om de senaste klimatsmarta lösningarna i Sverige”. Bara några dagar innan FN:s klimatmöte COP24 drar igång i Polen 3 december tryckte bland annat Fores vd Mattias Goldmann och EU-kommissionen på vikten av klimatsatsningar och svenskt klimatledarskap. Dagen visar att kunskap och innovativa lösningar finns i Sverige, och nu krävs det ledarskap, samarbeten och spridning för att accelerera klimatomställningen.
Det händer mycket inom Klimatsynk, från norr till söder engageras människor i klimatsmarta projekt. Under två dagar möttes ett 70-tal projektledare för att dela med sig av erfarenheter, knyta nya kontakter och inspireras av varandra.
Projektet DRIV i Blekinge startade hösten 2015. NetPort Energikluster, som startade 2014 under förstudien till DRIV i Blekinge, består av ett 50-tal företag, offentliga aktörer och akademi inom områden kopplade till energi. De har sedan dess jobbat för konkreta resultat genom verkliga och hållbara tillämpningar inom energisystemeffektiviseringar och innovativa idéer som ger nytta för företag och samhälle.
Projektet Offentlig innovationskraft för övergången till en koldioxidsnål ekonomi , CO2Off, är i sitt slutskede och kommer att avslutas sista september i år. En stor del av projektet har handlat om att främja startupföretag och nya, spännande energiföretag samt att hitta aktörer som är villiga att få en testbäddsinstallation utförd.
Projektet Energiriket – en plattform för effektiva och hållbara energilösningar med stark företagskoppling har som målsättning att minska klimatpåverkan genom minskad energianvändning. Genom att arbeta med energinätverk och samverkan med sistaårselever från civilingenjörsprogrammet från Linköpings universitet, har innovationer inom ämnet identifieras och möjligheter skapats att testa dem.
I Skåne har 19 företag med energiintensiv produktion samlats i nätverk för att engageras i energieffektivisering. Här erbjuds stöd i analys, energikartläggning och i att planera åtgärder. Projektet Smart energi Skåne är nu i sin slutfas och har visat på goda resultat och stora besparingar för många företag.
I projektet Arena för grön tillväxt har Region Halland, Energi- och Miljöcentrum, Hushållningssällskapet och högskolan i Halmstad jobbat tillsammans för att främja grön tillväxt. Ett framgångsrecept på många sätt, inte minst när det kommer till trähusbyggnationer och kunskapsspridning. Syftet har varit att bidra till en mer koldioxidsnål ekonomi, med innovationer i företag som drivkraft.
När projektledare samlades på Tillväxtverket den 25 april var det många eldsjälar som presenterade intressanta projekt. En gemensam önskan om nätverk och inblick i varandras projekt genomsyrade hela dagen, vilket märktes på dikussionerna under dagen.
På Klimatsynks projektledarträff den 24 april låg fokus på företagsstöd, energieffektivisering och förnybar energi. Här lyftes frågor som tid kontra prioritering och hur det kommer sig att det fortfarande är relativt få kvinnor involverade i projekten.
På Klimatsynks projektledarträff den 11 april pratades det mycket om att involvera hela organisationen i projekten. Inspirerande föreläsare delade med sin av sina framgångsprojekt och intressanta gruppdiskussioner ledde till många skratt.
Inom projektet Incitament för energieffektivisering har olika material tagits fram för att hjälpa små och medelstora företag att komma igång med energieffektivisering. Bland annat finns det fyra inspirationsfilmer med företag som lyckats med energieffektivisering.
Varutransporter är blodomloppet i staden, utan dem klarar vi oss inte. Samtidigt bidrar de tunga fordonen mycket till buller och luftföroreningar. I Malmö har man testat en variant för att minska problemen och skapa en hållbar metod för leveranser.
Plattformen för hållbar stadsutveckling anordnade 6–7 december Plattformsdagarna i Göteborg. Temat på konferensen var 'Ny politik för levande städer – hur vill du bidra?'. En karakteristisk del av programmet var de så kallade kunskapsdialogerna. Över femtio aktörer, varav fem Klimatsynksprojekt, bidrog med sina kunskaper och erfarenheter genom att anordna varsin kunskapsdialog med en grupp konferensdeltagare.
Projektet Den koldioxidsnåla platsen ska sprida kunskap och medvetenhet kring människors klimatpåverkan. I samverkan mellan kommunen, universitetet, näringslivet, föreningar och allmänheten ska Umeå bli en plats där miljöpåverkan genom koldioxidutsläpp blir så liten som möjligt.
Konferensen Nationell verkstad för hållbara livsstilar arrangerades av ERUF projektet Den koldioxidsnåla platsen tillsammans med Naturvårdsverket. Huvudtemat för konferensen är hållbar konsumtion och hur olika delar av samhället kan stödja omställningen till hållbara livsstilar.
Att hitta testbäddar och mötesplatser för aktörerna. Det är några av de utmaningarna för forskningsprojektet Grön BoStad Stockholm i arbetet med att skapa hållbar stadsutveckling med en koldioxidsnål ekonomi och samtidigt motverka segregation i bostadsbyggandet.
Kommersialiseringsmöjligheter, stadsutveckling, smart infrastruktur och EU:s regelverk för regionalfonden var på agendan när Klimatsynk och systerprojektet Innovationsynk arrangerade nätverksträffar för projektledare som beviljats EU-finansiering för arbete med koldioxidsnåla innovationer, produkter och tjänster. Motorn i dialogerna var förenkling, samarbetsmöjligheter och en vilja att förändra.
Konferensen Solforum 2017 vittnar om att mycket är på gång inom solenergiområdet. I Sverige har efterfrågan på solceller ökat kraftigt de senaste åren. Kraftsamling kring samarbete och kunskap mellan olika aktörer i branschen är en viktig del i utvecklingsarbetet.
Projektet Stöd till Energikartläggning ger ekonomiskt stöd till företag som vill göra en energikartläggning för att långsiktigt minska företagets energianvändning. Sedan 2015 har projektet arbetat mot målet att öka energieffektiviseringen i små och medelstora företag runt om i landet. Hur har det gått för projektet?
I omställningen till grön ekonomi finns ingen ‘one-size-fits-all’ lösning. De nordiska länderna är levande bevis för detta. Vi har stora utmaningar när det gäller vårt ”carbon footprint” – men också många innovativa lösningar och nya affärsmodeller i gång.
Det västerbottniska företaget Evertech Energy Solutions AB är redan etablerat på marknaden för energiåtervinning med hjälp av unik teknologi för värmeväxling. Nu har företaget beviljats 7,9 miljoner i EU-medel för att skapa innovativa helhetslösningar för just energiåtervinning i fastigheter. Men är marknaden redo?
Försörjningstrygghet, fler arbetstillfällen och välbefinnande. Det är några exempel på mervärden kopplade till energieffektiviseringsåtgärder. Nu har Energimyndigheten tagit fram ett verktyg som visar de mervärden som kan följa av energieffektivisering. Verktyget riktar sig till dig som arbetar i offentlig sektor med projekt som rör energieffektivisering.
På Svenska Innovationsriksdagen 2017 presenterade Tillväxtverket och Klimatsynk en kartläggning om hur Swedish Incubators & Science Parks (SISP) deltar i regionalfondsprojekt. Där tydliggjordes att relativt få inkubatorer har tagit tillvara på medlen som är tillgängliga inom Tematiskt område 4: Koldioxidsnål ekonomi.
Den 14 mars samlades klimatmedvetna projektledare från hela landet på konferensen Energiutblick 2017 för att delta på vårens separata projektledarträff. Syftet med projektledarträffen var att främja samarbete, skapa lärande och erfarenhetsutbyte mellan projekt och insatser på regional och nationell nivå.Det ska vara lätt att göra rätt- så lät devisen under projektledarträffen.
Det nya verktyget ”Transition Pathway Initiative” offentliggör klimatrisker hos företag och initierar en kraftsamling hos finansbranschen som spelar en nyckelroll i omställningen till en koldioxidsnål ekonomi. Tretton ledande finansinstitut, däribland svenska pensionsförvaltarna AP1:an, AP3:an och AP4:an står bakom verktyget.
Klimatsynks kartläggning har identifierat svenska EU-projekt, pågående flaggskeppsprojekt och samarbetsorganisationer i de baltiska länderna kopplade till EU:s Östersjöstrategi.
Projektet Arena för Grön Tillväxt stöttar och hjälper företag att genomföra nytänkande idéer inom grön innovation i Halland. Detta sker genom att koppla in ett stort nätverk av kompetens, identifiera nya nischmarknader och skapa testmiljöer för innovationerna.
Den globala koncentrationen av koldioxid i atmosfären översteg 400 PPM under 2015. Det är den högsta stabila koncentrationen av koldioxid som någonsin uppmätts enligt forskade på NASA. Under 2016 publicerades även data som visar en kraftigt ökad koncentration av metangas. Nu krävs en upptrappning av insatser för att hindra den negativa utvecklingen.
Bilden av solkraft som den nya stora energikällan underbyggs återigen av ny statistik. Under 2016 var solkraft den billigaste formen av elektricitet. Det visar data från Bloomberg New Energy Finance.
Nudge betyder ”knuff” och är ett användbart verktyg för dig som vill skapa positiv förändring hos din målgrupp, i ditt projekt, företag eller inom din organisation. Genom att hitta rätt incitament får du målgruppen att ändra sitt beteendemönster och fatta de ”rätta” besluten.
Beslut i EU styr mycket av svensk miljöpolitik och miljölagstiftning. Svenska företag, kommuner och andra organisationer berörs ofta i grunden. Många upplever det som svårt att göra sin röst hörd. Men även EU-beslut går att påverka.
Ett avtal mellan Tillväxtverket och Almi Invest möjliggör nu en riskkapitalfond på 650 miljoner kronor till investeringar i små och medelstora företag som satsar på produkter och tjänster som främjar en koldioxidsnål ekonomi.
Knowledge Transfer Partnerships (KTP) , innebär att en nyutexaminerad akademiker under en period får anställning hos ett företag för att genomföra ett kvalificerat utvecklingsprojekt. Det kan handla om att förbättra företagets marknadsutveckling, produktutveckling eller processutveckling med målet att öka företagets tillväxt.
Framgångsfaktorer, erfarenhetsutbyte och koldioxidsnåla lösningar i fokus på höstens projektledarträffar.November 2016 samlades projektledare från hela landet i ett vinterfint Stockholm för att diskutera framgångsfaktorer och utmaningar, samt bli påminda om varför just deras koldioxidsnåla innovationer och lösningar är viktigare än någonsin. Under träffarna hittades nya kopplingar och samarbetsmöjligheter projekten emellan. Stämningen var god och samtalen entusiastiska och många!
Miljömålsberedningen är en parlamentarisk beredning som ska ge regeringen råd om hur generationsmålet och miljökvalitetsmålen kan nås på ett sätt som är kostnadseffektivt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.
Stockholms bostadsmarknad har nått ett kritiskt läge. För många stockholmare och inflyttare är bostadsbristen akut, enligt forskare på KTH. Det tydliggörs i Boverkets senaste prognos med beräkningar att 700 000 bostäder behöver byggas på tio år för att möta hushållens behov. Det kräver insatser i nivå med 60-talets miljonprogram.